Mândria de a fi siretean – Episodul 2


Am scris, recent, despre proiectele europene siretene …. Poate că, unii, cârcotașii, pot crede că eu critic, prin ceea ce scriu, ceva, de dragul de a … critica! Am să repet, pentru neînțelegători, că eu nu critic, distructiv, ci spun, doar, ce gândesc, spun asta public, cu riscul de a atrage ura unora, dar, mai ales, spun, ce aș fi făcut eu, dacă aș fi fost decident! Și fac aceste afirmații, scriu aceste gândiri personale, cu scopul de a crea diversitatea!


UNII OAMENI, NU ÎNȚELEG REALITATEA VIEȚII, AȘA CUM O ÎNȚELEG ALȚII!

Poate că unii oameni, nu înțeleg, permanent, realitatea vieții, așa cum o înțeleg alții! Din această cauză, s- au creat înstituțiile democratice actuale, cu scopul de a permite și cetățenilor, să participe, cu vorbe, cu fapte sau cu critici, la bunăstarea semenilor, a concetățenilor lor.

În acest spirit este și acea … „balanță”, putere, versus opoziție, care ar trebui, într- o societate normală, să aducă bunăstare … Dar, la noi, la români, în ultimii 33 de ani, bunăstarea oamenilor de rând, a fost doar un vis, materializat doar, pentru unii … acei „specialiști”, câțiva … beneficiari ai faptului să sunt … ai partidului de la „putere”!!!

Nu vreau să credeți că sunt avid după avere, putere, funcții sau laude sau că nu m- ar interesa toate acestea, extremele pe care unii, vor să le etaleze ostentativ, în imaginea publică! Sunt un tip interesat, în principal, de liniște și stabilitate.


Pe 9.10.2022, găsesc acest comentariu, la postarea unui cetățean siretean, cetățean care, își exprima nemulțumirea, referitor la o „acțiune” derulată în Siret. Era vorba despre „meseriași”, sau cam așa ceva.

Nu este importantă acțiunea, cât mai mult, este important, comentariul ce mi- a atras atenția!

Tristă, foarte tristă postarea. Dimpotrivă, ar trebui să ne bucurăm cu toții de faptul că aceasta campanie se desfășoară în orașul nostru. E o opinie personală bazată pe câteva argumente. Pe scurt, am muncit foarte mult pentru a dezvolta orașul cu bani europeni. Rezultatele se văd, iar proiectele finalizate au fost considerate de ADR Piatra Neamț și de Comisia Europeană ca fiind proiecte de succes, iar unele din ele chiar exemple de bune practici. Doar prin Programul Operațional Regional (POR) am accesat proiecte de peste 30 de milioane de euro, am semnat nouă contracte de finanțare cu 21 de obiective. Pe cap de locuitor suma alocată doar prin POR este de peste 3500 de euro. Patru proiecte au fost finalizate, celelelalte cinci vor fi terminate la anul. În regiunea Nord Est, orașul Siret este campion.”

AM, ȘI EU, O ALTĂ OPINIE, ȘI ASTA, NU DORESC SĂ FIE INTERPRETAT CA FIIND … „UN ATAC”, CI SINCER, VREAU SĂ FIE, DOAR O SUGESTIE!

Am încheiat citatul. Poate că ați înțeles, cu toții, că persoana care a scris vorbele, este domnul primar. Nu vreau să se creadă că subminez activitatea celor din primărie, dar, cum am mai spus, am, și eu, o altă opinie, și asta, nu doresc să fie interpretat ca fiind … „un atac”, ci sincer, vreau să fie, doar o sugestie! OK, oameni buni, specialiști în proiecte, ați „accesat” 30 de milioane de euro. 3500 euro per cap de locuitor siretean, spune edilul local, ca și cum spuneau comuniștii, pe cap de vită furajată, când se refereau la producția de lapte, de la CAP- urile, de atunci!


NU AȚI FĂCUT NIMIC PENTRU DRUMURILE NOASTRE

Da, oameni buni, ați „făcut” două locuri de joacă, dar nu ați gândit nimic despre drumurile noastre! Pentru că, aceasta ar fi o problemă prioritară, pentru populație, și asta, asfaltarea, modernizarea, s-a promis, prin toate campaniile electorale, în ultimii 33 de ani! S-a … promis, dar … nu s-a realizat!

CUM ARATĂ COMUNELE DIN JUR?

Așa cum putem vedea, cu „ochiul liber”, în alte localități, s- au executat lucrări, se asfaltează și se repară drumuri! Voi exemplifica, în câteva cuvinte localitățile: Dornești, Mușenița, Grămești, Mihăileni, Șerbăuți, Calafindești, Dărmănești, inclusive satele aferente acestor comune, unde autoritățile locale, au asfaltat, aproape toate străzile din satele comunei, chiar și drumurile de pe câmpuri! Pe proiecte!!!! Europene, ziceam! Sunt panouri explicite, prin toată comuna!!! Dorneștiul ca și exemplu este asfaltat total, deci total inclusiv în cartierele numite Țigănie, de peste 5 ani. Si au apă și canal înainte de asfaltare. 


Vezi filmul realizat comparativ între orașul Siret și comunele Mușenița și Dornești.

https://www.agendasireteana.ro/70-din-drumurile-din-orasul-siret-sunt-neasfaltate/

EI NU S-AU DEZVOLTAT, AU NORMALIZAT LOCALITATEA ȘI NU POSTEAZĂ NIMIC PE FACEBOOK.

Ei nu s-au dezvoltat 😀, au normalizat localitatea și nu postează nimic pe facebook. Ei doar fac fără note de 10-zece. Doar la noi, în Siretul nostru … obiectiv turistic, drumurile … au devenit sacre! Inabordabile de … proiectele acelea, europene, ziceam! Or fi fost „trecute” și ele, drumurile, în categoria monumentelor istorice, și nu se mai poate „atinge” nimeni, de ele???!

Tot ce se poate, pentru că, despre altfel de „obiective”, turistice, ziceam, nu se prea vorbește, prin proiectele proiectate de specialiștii noștri, cu toate că ele, obiectivele acelea, turistice, istorice sau nu, sunt abundente prin orășelul nostru, mic! Pentru că, altfel, nu îmi explic …. absența proiectelor europene, în această direcție … a modernizării drumurilor!

Poate că ei, autoritățile, au ales, să protejeze starea medievală a drumurilor, pentru ca turiștii, să poată vedea live, cum trăiau, strămoșii noștri, acum 3- 4 sute de ani! Probabil! Mai ales că, în campania electorală și din 2008, și din 2012 și cea mai apropiată, s- au promis, ferm … niște „lucruri”, referitoare la unele drumuri importante din Siret, cele spre Mănăstioara și spre Grămești!

Din informațiile mele până la finalul anului se vor finaliza traseele autobuzelor electrice până la centrele de zi din curtea școlilor. Din toate drumurile marcate cu roșu pe hartă cât din ele vor fi rebabilitate și cât rămân în continuare la stadiul de promisiuni electorale?


Apropos! Despre locuri de muncă, nu prea văd să scrie ceva, printre proiectele acelea, europene! Sau, asta, cu locurile de muncă, nu este o „problemă” locală, domnilor??? Pentru că, nu- i așa, Siretul … nu prea oferă „beneficii” … investitorilor! Drumuri … neasfaltate, terenuri … scumpe, apă menajeră și canalizare …. pe zone restrânse, rețea elecrică …. scumpă … Cine să mai vină, ca să „deschidă”, o afacere, în Siret, pentru a crea … locuri de muncă?! Doar …. un idiot, sau un fraier! Dar, oamenii cu bani, spre deosebire de noi, săracii, nu prea sunt idioți, și nici proști, nu- i așa?! Vedeți, voi, de aia sunt … „Mândru, că sunt siretean”!!!

Va urma!


AUTOR: Marcel MAȚNER

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *